HUM by NIGHT Vol. IV: TUTKU
Boğaziçi Üniversitesi, Albert Long Hall (BTS)
HUM by NIGHT III: Erkek(lik)
Erkek nedir? Erkeklik nedir? Toplumumuzda “erkeklik” kavramının rolü nedir?
Hum by Night III’de “erkeklik” olgusunu sadece toplumsal cinsiyet boyutundan değil, iktidar ve erk ekseni üzerinden tartışıyoruz. Erkeklik kavramını parantez içine alarak, bir psikiyatr ve psikomitoloji uzmanı, bir sanatçı-aktivist, ve bir edebiyat tarihçisinin gözünden incelemek istiyoruz. Erkeklik erkek olan ve de olmayan için baskı yaratan ve bazen de meşrulaştıran bir olgu. Bu kavramın günümüzde toplum yaşantısına etkilerini hikayeler, mitler ve anılar eşliğinde konuşacağız. Humanities Programı’na destek sağlayacak bu etkinliğimize hepinizi bekliyoruz.
Moderatör: Olcay Akyıldız, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi
Konuşmacılar
Mehmet Bilgin Saydam, psikiyatr/psikoterapist, İstanbul Üniversitesi öğretim üyesidir. Çalışma alanını psikomitoloji ve analitik psikoterapiler ile kişilik örgütlenme ve bozuklukları oluşturmaktadır. Başlıca eserleri: Deli Dumrul’un Bilinci (Metis, 1997), Arafdalıklar &İnsanın Halleri ve Eylemleri: Psikomitolojik Çözümleme (İstanbul Bilgi Üniv., 2017), Hekimin Filozof Hali (İthaki, 2018).
Deniz Türkali, oyuncu, senarist, prodüktör ve aktivisttir. “Şehvet” adlı bir albümü bulunan oyuncu İbo ile Güllüşah (1977), Tatlı Betüş (1993), Gece Melek ve Bizim Çocuklar (1993), Eylül Fırtınası (1999), Hürrem Sultan (2003), Çemberimde Gül Oya (2004), Dudaktan Kalbe (2007), Galip Derviş (2013), gibi birçok sinema ve televizyon filminde rol aldı. Hayat öyküsünü Murat Çelikkan’ın kaleme aldığı ‘‘Daha Dans Edicem’’ 2017’de yayınlanmıştır.
Selim Sırrı Kuru, Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu olan Kuru, doktorasını Harvard Üniversitesi Yakın Doğu Dilleri ve Uygarlıkları bölümünde tamamlamıştır. Anadolu Türk Edebiyatı ve Osmanlı Edebiyatı uzmanı olan Kuru halen University of Washington, Seattle’da Doçent’tir ve Turkish Studies Programı’nın Direktörüdür. 14-16. yüzyıl edebi metinlerinde toplumsal cinsiyet, elit Osmanlı toplumunda aşk olgusu, erkeklik ve homoerotism kavramları üzerine birçok yayını bulunmaktadır. Kuru’nun başlıca eserleri arasında “Sex in the Text: Deli Birader’s Dâfi’ü ‘l-gumûm ve Râfi’ü ‘l-humûm and the Ottoman Literary Canon.” Middle Eastern Literatures 10, no. 2 (August 2007): 157-174; ve “Şehrengiz: Urban Rituals and Deviant Sufi Mysticism in Ottoman İstanbul.” Bulletin Of The School Of Oriental & African Studies 79, no. 1 (February 2016): 190-192 adlı eserleri vardır.
Tarih: 14 Aralık 2018 Cuma
Saat: 19:30-22:00
Yer: Albert Long Hall, Boğaziçi Üniversitesi
Biletler:
“Askıda bilet” alarak öğrencilere hediye de edebilirsiniz.
HUM by Night Vol II: FİSKOS
Neden başkalarının yaptıkları, söyledikleri ve alışkanlıkları sohbetlerimizin ana konusudur? Neden başkalarının hayatına bu kadar ilgi duyarız? Ve bu ilgiden nasıl besleniriz?
HUM by Night’ın ikinci buluşmasında fiskos, dedikodu, söylenti olgusunu bir ekonomist, bir yazar ve bir psikiyatristin bakış açısıyla tartışacağız. Dedikoduyu günlük hayattaki anlamının ötesinde toplumsal algıyı şekillendiren bir mekanizma olarak değerlendireceğiz.
Bazı tarihçiler tarafından dedikodu. insanlık evrim hikayesinde bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor. Dedikodu ile kime güvenilebileceğini arkadaşından duyan insan daha büyük topluluklar halinde yaşamaya başlıyor. Günümüz dünyasında ise bu gayri resmi toplumsal denetleme ve düzenleme işini medya, sosyal medya, reklamlar, casuslar, bilgi sızdıranlar, spekülatörler yürütebiliyor. Hatta bilerek ya da bilmeyerek birer kişisel medya kanalı olarak bizler de bu mekanizmaların bir parçası olabiliyoruz.
Dedikodu sahiden de cemiyet haberidir, kimin içerde, kimin dışarda kaldığını apaçık gösterir. Var olduğu toplumun kalıtsal ve kültürel bir parçası olan dedikodu aslında kolektif bilinçaltı aracılığıyla da sonraki kuşaklara aktarılır.
Bu buluşmamızda kulaktan kulağa yayılırken değişen/değiştirilen bilginin kişiler, olaylar, kurumlar hakkındaki yargılarımızı, kişisel ve toplumsal ilişkilerimizi ve hatta satın alma kararlarımızı, ekonomileri nasıl etkilediğini konuşacağız.
8 Mayıs Salı akşamı sizleri dedikodu hakkında her şeyi sormaya, konuşmaya ve tartışmaya bekliyoruz.
8 Mayıs 2018 Salı 19:30-22.30
Demir Demirgil Salonu Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs
Ekin Tuşalp Atiyas moderatörlüğünde
Yankı Yazgan “Başkalarının Hayatı”
Sema Kaygusuz “Oradaki Kim?”
Fikret Adaman “Başkalarının Tükettikleri”
Bilet veya askıda bilet lerinizi bu sayfadan satın alabilirsiniz.
Humanities by Night etkinliğinin tüm geliri Boğaziçi Üniversitesi Humanities Programı’na aktarılacaktır.
Satın alma altyapısı d esteği için BÜMED’e teşekkür ederiz.
Sorularınız için: kaynak@buim.org
Bo ğaziçi Üniversitesi için Mezunlar Girişimi olarak y ola çıktığımızda “BUradayız, Sahip Çıkıyoruz” demiştik. Verdiğimiz bu sözü Üniversitemiz ile birlikte gerçekleştireceğimiz Humanities by Night etkinliği ile perçinliyor, mezunlar olarak Humanities dersleri için yeniden Boğaziçi’nde buluşuyoruz.
Humanities, her yıl mühendislik, işletme, ekonomi, edebiyat, fizik, kimya, psikoloji gibi pek çok farklı bölümden bini aşkın öğrencinin aldığı Boğaziçi’nin en geniş katılımlı kitle dersi. Bugüne kadar binlerce öğrencinin analitik düşünme, eleştirel ve disiplinler arası bakma, büyük resmi görme becerilerini geliştirmiş ve hayatında iz bırakmış bir Boğaziçi değeri. Ülkemizin içinden geçmekte olduğu kültürel, sosyal, politik ve ekonomik ortamda bu dersin mümkün olduğunca fazla genç beyinde bir iz bırakmasını gelecek adına çok önemsemek gerekiyor.
İlk defa 1957’de Robert Kolej döneminde açılan, kaynak yetersizliği sebebiyle zaman zaman kesintilere uğrayan dersler bugün bir kez daha kaynak sıkıntısı yaşıyor. Bu durumu tespit ettiğimizde BUİM olarak biz ne yapabiliriz dedik ve programa sürdürülebilir bir maddi kaynak yaratmak üzere “Humanities by Night” fikrimizi Humanities Programı Koordinasyon Birimi ile paylaştık, olgunlaştırdık ve şimdi birlikte hayata geçiriyoruz.
G eçmişe ışık tutan ve geleceği anlamamızı sağlayan Humanities derslerinin bir Boğaziçi değeri olarak kalabilmesi için Humanities by Night, kısaca HUM by Night, etkinlik serisinin ilkini 27 Şubat’ta Güney Kampüs’te gerçekleştireceğiz.
İlk buluşmada “evlilik” temasına Humanities hocalarının anlatımıyla yepyeni açılardan bakacak, ardından hep birlikte enine boyuna tartışacağız. Serinin diğer buluşmalarında ise dünyanın ve bizlerin gündemindeki çevre, göç, adalet, bilimsel düşünce gibi kavramlar ele alacağız.
Bu etkinliğimizin amacına ulaşması ancak siz mezunlarımızın katılımı ile mümkün.
Tüm Boğaziçi mezunlarını ve Boğaziçi dostlarını bekliyoruz.
Humanities by Night Volume I:
MARRIAGE?
27 Şubat 2018 Salı 19.30
Boğaziçi Üniversitesi
Demir Demirgil Salonu (Eski Tiyatro Salonu) Güney Kampüs
İngilizce ve Türkçe (Simultane çeviri yoktur)
For English
https://hum.boun.edu.tr/content/hum-night-project
Bu etkinliğin tüm geliri Humanities Programı’n a aktarılacaktır.
BİLET ve ÖĞRENCİLERE ASKIDA BİLET için:
https://fonzip.com/bumed/etkinlikler/humanities-by-night
Sorularınız için: kaynak@buim.org
www.facebook.com/events/1213359295465646
Program
Moderator
Dr. Emine Fişek Western Languages and Literatures Dept. Boğaziçi University
THE OEDIPAL CONTRACT: SOVEREIGN POWER AND PATERNAL DOMINION
Dr. Patricia Lawler Humanities Program Boğaziçi University
In this session, we will discus s how Thomas Hobbes makes a modern sovereign order in Leviathan by constructing a f ather figure who “stands in the way” between the child and the Mother, in order to produce civil subjects “bound to obey,” or who can be counted on to uphold sovereign power by their voluntary consent.
MARRIAGE IS NEVER JUST MARRIAGE: THE CASE OF JANE EYRE
Dr. Başak Demirhan Western Languages and Literatures Dept. Boğaziçi University
Have you ever wondered why all the classic British novels of the 19th century end with marriage? Why was marriage so central to the novels, so powerful that huge social questions like class conflict, industrialism, or colonialism could be resolved by two characters getting married at the end of the novel? As a case study of these issues we will explore Jane Eyre by Charlotte Brontë and see how marriage is used as a cultural metaphor to depict social issues.
WHAT’S LOVE GOT TO DO WITH IT? MARRIAGE AND DIVORCE IN OTTOMAN TIMES
Dr. Leyla Kayhan Elbirlik Humanities Program Boğaziçi University
What was marriage like in early modern Ottoman Istanbul? At what age did people get married? Could women ask for divorce? What were the legal responsibilities of married people to one another? Was polygyny a common marriage structure then? In this session, we will address shari’a requirements and the common Ottoman practice in marriage by exploring real-life cases of ordinary people from Ottoman courts of Istanbul.